Oeko-Tex, wat houdt het in?

OEKO-TEX®: WAT IS HET

Je ziet het regelmatig staan: “OEKO-TEX® gecertificeerd” Maar waar staat dat nou eigenlijk voor?
Wanneer een product het label “OEKO-TEX® gecertificeerd” draagt, betekent dit dat het volledig vrij is van schadelijke chemicaliën en dat het veilig is voor mensen.

Controles op OEKO-TEX® schadelijke stoffen richten zich vooral op het gebruik van textiel en materialen. Er wordt rekening gehouden met alle factoren die bij de productie van de stof komen kijken, zoals de verf die gebruikt wordt, de vezels waarmee de stof is geweven, de gebruikte voering, eventuele printpatronen en accessoires, zoals kwastjes en knoppen. Hoe intensiever het contact van een product met de huid en hoe gevoeliger de huid, worden de strengere antiallergische eisen gerespecteerd. Als een kledingstuk het Oeko-tex keurmerk krijgt zijn, dan bevat het kledingstuk geen schadelijke stoffen. Beter voor je huid en gezondheid dus!

  • Is OEKO-TEX ook biologisch en fairtrade?

Dit keurmerk zegt je dus niets over eerlijke productie of belasting van het milieu.  En aangezien er streng getest wordt op schadelijke stoffen is de kans ook vrij groot dat de belasting voor het milieu laag is. Als je echt ‘eco/organic/biologisch-kleding’ wilt kopen is alleen dit keurmerk niet genoeg. Maar het is echt wel een stap in de goede richting.  Natuurlijk is het mogelijk dat het kledingstuk ook fairtrade is.

  • Wat is het verschil tussen organic/biologisch en OEKO-Tex gecertificeerd?

Een bekende organisatie die biologische /organic kleding certificeerd  is GOTS. Dit is dus een andere certificering dan OEKO-Tex. Bij OEKO-TEX wordt vooral gekeken naar waar en hoe de kleding wordt geproduceerd. Bij organic wordt ook naar de gebruikte materialen gekeken. Je kan dit eigenlijk wel vergelijken met het strengere OEKO-Tex 1000 (label waar 100 plus opstaat).  

De STANDARD 100 van OEKO-TEX® houdt rekening met: 

  • Deze test is vrijwillig en wordt elk jaar herzien
  • Ook de criteria zelf worden elk jaar herzien
  • Alle tests worden uitsluitend in onafhankelijke laboratoria uitgevoerd
  • Er wordt rekening gehouden met chemicaliën die schadelijk zijn maar die nog niet wettelijk gereguleerd zijn (alsook wettelijk gereguleerde chemicaliën en kleurstoffen)

 

Het label STANDARD 100 + Oekotex 1000

Als het label er iets anders uitziet en de tekst ’100 +’ bevat, dan voldoet de kleding aan de eisen van Oeko-tex 1000.
Dit label heeft veel strengere eisen dan het label standaard Oeko-tex 100.  Dit is gelijk 1 van de redenen waarom je het label veel minder tegenkomt.
 

Het Oeko-tex 100 Plus label betekent dat het product milieuvriendelijk en mensvriendelijk geproduceerd is. De mensen die het product hebben gemaakt worden dan dus ook niet blootgesteld aan schadelijke stoffen en onder goede arbeidsomstandigheden werken.

In 1 zin samengevat: Bij de OEKO-TEX® tests op schadelijke stoffen wordt rekening gehouden met het uiteindelijke gebruik van het product. Hoe intensiever de huid in contact komt met een product en hoe gevoeliger de huid is, hoe strenger de mens-ecologische eisen.

Ik hoop dat je na het lezen toch iets wijzer bent geworden.

Bij Siepdesign proberen we zoveel mogelijk stoffen in te kopen die een keurmerk hebben. Op deze manier proberen we toch iets bij te dragen aan een beter milieu en werkomstandigheden voor de katoenboeren.
 

© 2009 - 2022 siepdesign | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel