Wat is inbakeren

Ongeveer 25 jaar geleden werd inbakeren in Nederland herontdekt omdat baby’s steeds onregelmatiger gingen drinken en slapen.

 
Photo by Han Myo Htwe 
Er zijn veel verschillen tussen het inbakeren van toen en nu.

Vroeger werd gedacht dat het goed was om baby’s in te bakeren om de bij de geboorte opgelopen kneuzingen te laten genezen, navelbreuk te voorkomen en te zorgen dat de baby later een rechte rug, rechte benen en stevige schouders zou krijgen. Ook kon de baby op die manier niet in zijn oogjes krabben en was het beschermd tegen schokken en stoten.

Op het hoofd kreeg een baby een driehoekig mutsje, een ‘vaderliefje’. Dit mutsje werd stevig vastgemaakt om de kwetsbare fontanel te bedekken, flaporen te voorkomen en te zorgen voor vlakke slapen. Tot drie maanden werd de baby zo ingepakt, daarna werden de armen vrijgelaten en werden alleen het lichaam en de benen nog omwikkeld. Na een half jaar was de baby vrij van wikkels. Aan het eind van de achttiende eeuw kwam men er achter dat het op deze manier inbakeren van een baby de groei belemmerde en raakte het in onbruik  . 

De huidige techniek van het inbakeren, mits juist uitgevoerd, is niet belastend voor de groei en de heupontwikkeling. Baby’s hoofd wordt niet ingebakerd en warmtestuwing wordt met het juiste materiaal voorkomen. Overweeg je om jou baby in te bakeren, overleg dit dan op het consultatieburo. Zij kunnen je wegwijs maken in het hoe en waarom en eventueel in contact brengen met een deskundige op dit gebied.
Tegenwoordig worden niet alle baby’s meer ingebakerd, maar wordt inbakeren alleen als tijdelijk hulpmiddel toegepast bij baby’s die moeite hebben met slapen. Dankzij inbakeren kan er rust en regelmaat ontstaan. Na enkele maanden raakt de inbakerdoek als hulpmiddel overbodig en kan het inbakeren weer worden afgebouwd. Dit kan namelijk niet van de een op de andere dag. Overleg met een deskundige wat de beste manier is voor jou baby.

Bij Siepdesign verkopen we prachtige inbakerdoeken, wij noemen deze SwaddlesXXL. Ze zijn er in 4 kleuren en handgemaakt van biologisch katoen. Ze zijn ademend en nemen bijzonder goed vocht op. Onze swaddles zijn groter dan de normale inbakerdoeken. Ze zijn dan ook voor vele doeleinden te gebruiken. Enkele voorbeelden: om af te drogen, over de kinderwagen, handig bij het geven van borstvoeding, zomers in het ledikant als je toch je baby wilt toe dekken, op het strand, tijdens de vakantie heel handig omdat ze ze een stuk minder ruimte in de koffer nemen dan de badhanddoeken die we gewend zijn. Vergeet ondertussen niet dat ze voor ons volwassenen ook heel fijn zijn!

© 2009 - 2022 siepdesign | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel