Wat kan je als consument zelf doen voor een beter milieu?

Eigenlijk weten we allemaal wel wat ons te doen staat, voor een beter milieu, toch?

Gescheiden afval inzamelen: glas in de glasbak, papier in de papierbak, verf resten en metalen bijvoorbeeld naar het afvalstation van de gemeente brengen. Je eigen tas meenemen naar de supermarkt ipv elke keer een plastic tasje kopen. Ook je kastje, die niet meer in jou interieur past, zet je op marktplaats, of breng je naar een winkel zoals de Emmaus. Natuurlijk is dit ook een vorm van recyclen en ben je milieubewust bezig. Zo zijn er al heel veel dingen die we zelf, bewust of onbewust al doen. 

Afbeeldingsresultaat voor Gescheiden afval inzamelen  Afbeeldingsresultaat voor Gescheiden afval inzamelen

Nu is het moment aangebroken om het grootser aan te pakken.
De textielindustrie is daar een mooi voorbeeld van. Je zal denken: wat heb ik daar voor een invloed op, helemaal in mijn eentje? Nou dat heb je zeker!
Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken voor biologisch katoen. Hoe meer mensen hier bewust voor gaan kiezen, hoe groter de impact op de massa industrie zal zijn.
Dit is een reden waarom we bij Siepdesign alleen nog maar biologisch katoen inkopen.
Ik zal niet ontkennen dat er ook een ander prijskaartje aanhangt, maar wordt je daar dan niet zuiniger op je spullen van?  Iets waar je maar € 3,- voor hebt betaald zal je minder waarden aan hechten dan iets waar je € 30,- voor betaald. Je bent er zuiniger op, je wilt er langer plezier van hebben.
Stel je bent zwanger van je eerste kindje. Je wilt natuurlijk het beste voor de kleine schat, maar er moet zoveel aangeschaft worden... dat laat niet elke portemonnee toe. Laat dan vooral al je familie, vrienden en collega's weten wat jij belangrijk vindt. Vraag cadeaubonnen of maak een lijstje met de producten die jij leuk en waardevol vindt en waar ze dat kunnen kopen. Als jij iets heel graag wilt, zullen vrienden iets samen kopen de uitgave binnen de perken te houden. Bij Siepdesign verkopen we hele leuke cadeaubonnen waarvan jou vrienden zelf de waarde mogen bepalen. Jij kan zelf iets uitkiezen wat je leuk vindt en ook nog eens milieu verantwoordt is! Wanneer je dit ook nogeens kan gebruiken voor eventueel een tweede kindje, dan vallen de kosten uiteindelijk wel weer mee.

De textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën. Een kwart van alle pesticiden in de landbouw wordt gebruikt in de katoenteelt. Voor de productie van kleding zijn enorme hoeveelheden water nodig. Textiel is goed voor 10% van het wereldwijde CO2-gebruik en bijna de helft van de afvalwaterproductie heeft te maken met de productie van textiel. Om een spijkerbroek te maken is er zo'n 8000 liter water nodig (irrigatie, verven van de stoffen, afvallozing) en voor een t- shirt 2000 liter water. 

Gerelateerde afbeelding

Arbeiders werken vaak onder erbarmelijke omstandigheden bij het telen en in de fabrieken.
Vaak maken de arbeiders lange uren, moeten ze werken voor een karig loon en zijn de arbeidsomstandigheden slecht. Zij werken met giftige stoffen zoals pesticiden en verfstoffen. Als je mensen vraagt wat ze doen voor milieu, beginnen ze over scheiden van afval, gaan ze minder vlees eten. Aan de kleren die je draagt denkt haast niemand. In 2011 gaven we in Nederland ruim €14 miljard uit aan kleding en schoenen. Dat is €848 per persoon. Vrouwen spenderen en komen ook het meest in kledingzaken. 28% van de vrouwen komt minimaal eens per twee weken in een kledingzaak, bij mannen is dat 8%.  


Kort samengevat kun je dit ook zelf doen voor een beter millieu:
- Eerlijke kleding of ander textiel kopen. Als je wat koopt, koop dan die gemaakt zijn van biokatoen. 

- Minder kopen, kleding niet meer als wegwerpproduct. Fast fashion naar slow fashion. 
- Slim kopen: vintage en tweedehands kleding.
- Kleding ruilen.
- Kleding repareren.
- Zelf kleding maken.
- Ken je eigen stijl.
- Anders wassen op lagere temperaturen.
- Minder strijken.
- Doe langer met wat je al hebt.

Waarschijnlijk zijn er wel een aantal dingen die je al in praktijk brengt, maar mischien zijn er ook een aantal bij waar je nog niet aan gedacht had.
Siep wenst je veel succes, en hoopt dat we elkaar kunnen helpen om bewuster met de natuur om te gaan. Alvast een dikke like voor jou, omdat je de stap hebt gezet om dit helemaal te lezen!

Liefs, Siep

 

© 2009 - 2022 siepdesign | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel