Wie help ik als ik biologisch katoen koop?

Wanneer je biologisch katoen koopt help je niet alleen jezelf.
Hieronder zal ik proberen om je uit te leggen wat het verschil maakt, voor wie en waarom.

Biologisch katoen is 'gewoon' katoen.
Tijdens het verbouwen word geen kunstmest of synthetische bestrijdingsmiddelen is gebruikt. 'Gewoon' katoen wordt gezien als een natuurlijke vezel, maar bij het verbouwen worden ontzettende hoeveelheden kunstmest en andere chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het is dus niet voor niets dat deze katoenboeren allerlei ziektes krijgen.

De productie ervan is niet echt een schoon klusje; tijdens het hele proces worden allerlei chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Om even wat te noemen: van zware metalen (deze worden gebruikt in de verf) en ammoniak tot siliconenwas en aardolieproducten en van chemische weekmakers en glansmiddel tot bodem vertragers en de beruchte gifstof… Je kunt wel bedenken dat dit nou niet bepaalt goed voor je is. De hoeveelheden?.Reken maar eens uit wat er in jou kasten hangt/ligt. Om de verhouding aan te geven: voor één t-shirt wordt ongeveer 250 gram katoen gebruikt, en 150 gram aan pure chemicaliën en pesticiden. Bovendien staan 7 van de top-15 pesticiden die hierin worden gebruikt, bekend als “mogelijk, vermoedelijk, waarschijnlijk of bij de mens bekend als kankerverwekkend” (Environmental Protection Agency, red). Tuurlijk kan je gissen, over de directe en indirecte gevolgen van al die chemicaliën (er bestaat vooralsnog nog geen onderzoek dat zegt: regulier katoen verhoogt de kans op bepaalde soorten kanker), maar het is sowieso geen fijn idee. Iets wat ik niet wist, katoenzaad schijnt in vele voedingsmiddelen verwerkt te worden. We eten het dus ook nog op, oeh lekker!

Deze manier van werken, doen ze, om de kans op mislukken van de oogsten te verkleinen. Hierdoor verhogen ze natuurlijk de opbrengst. ​
Biologische boeren besparen op dure chemicaliën, maar moeten genoegen nemen met minder katoen. Dit is één van de redenen waardoor biologisch katoen duurder is dan normaal katoen.

Biologisch katoen is vrij van schadelijke stoffen en daardoor erg geschikt voor kindjes met een allergie maar ook en een goede keuze voor pasgeboren baby's en opgroeiende kinderen. Biologisch katoen wordt gekleurd met een gifvrije verf, met behulp van kleurstoffen uit de natuur. Biologisch katoen heeft verder een verhoogd absorberend vermogen en voelt superzacht aan. Dat geeft natuurlijk een fijn gevoel, als je erbij stilstaat hoeveel uur je kindje onder een babydeken ligt, of lekker aan het spelen is en dat dan ook nog eens in het mondje stopt.

    

Er zijn vele keurmerken voor biologisch katoen, die je in Nederland vaak tegenkomt. Bijvoorbeeld: Global Organic Textile Standard (GOTS) . De babydekens, poppen, knuffels en baby speeltjes: zoals de rammelaar en de bijtring van Siepdesign, zijn allemaal gemaakt van biologisch katoen met een biologisch verantwoord keurmerk.

De conclusie: Wie voor biologisch katoen kiest, helpt niet alleen zichzelf, maar ook het milieu, de katoenboeren en hun gezinnen. Nu zal je misschien denken: ik kan in mijn uppie toch geen verschil maken. Nee, dat niet, maar als iedereen zo blijft denken, gaat er zeker niets veranderen. We zijn er nog lang niet, maar het zou zeker helpen als we beginnen bij onszelf.

Liefs, Siep

 

© 2009 - 2022 siepdesign | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel