Wat is het verschil tussen biologisch katoen en gewoon katoen

 

Verschil gewoon katoen en biologisch katoen

Biologisch katoen is bijna hetzelfde als gewone katoen.
Het verschil? Biologisch katoen is geteeld zonder het gebruik van landbouwgif als pesticiden.

Bij Siepdesign gebruiken we biologisch katoen, hieronder zal ik het verschil uitleggen tussen gewoon katoen en biologisch katoen, waarschijnlijk begrijp je dan waarom Siepdesign kiest voor biologisch. 

Katoen is een landbouwproduct. Om te zorgen dat de katoenplanten niet worden aangetast door beestjes wordt de katoenplant hevig bespoten met allerlei slechte chemische bestrijdingsmiddelen. Niet goed voor het katoen gewas, het milieu, de katoenboeren en de lokale bevolking. De chemicaliën putten de bodem steeds meer uit en vervuilen het grondwater en de lucht. Dit maakt katoen tot het meest vervuilende landbouwproduct in de wereld.

Bij biologisch katoen worden die beestjes bestreden op een natuurlijke manier. Bijvoorbeeld door het gebruik van planten waar die beestjes niet van houden of planten waar andere insecten op afkomen die weer dol zijn op de beestjes die de katoenplant aantasten.

Ook voor de katoenboeren zelf is het gebruik van al die chemicaliën niet gezond. Hun gezondheid wordt zelf zo aangetast dat ze niet meer voor hun gezin kunnen zorgen.
Bij biologisch katoen wordt de katoen ook met de hand geplukt.

Katoenplant besproeien met chemicaliën      Biologisch Katoen plukken met de hand

Als je het zo even opnoemt zijn er best wel wat verschillen tussen gewoon katoen en biologisch katoen. Alhoewel we al heel goed bezig zijn voor het milieu, wanneer we biologisch katoen kopen, zijn we er nog niet. Er wordt namelijk heel veel water verbruikt bij de productie van katoen. Zowel bij de productie van gewoon katoen als bij de productie van biologisch katoen. Daar zou nog heel veel aan verbeterd kunnen worden.
Hoe? Daar is men nog niet uit.

Zo langzamerhand wordt men bewust, dat het echt nodig is om onze eigen bijdrage te leveren aan een beter milieu. Als eerste ben je geneigd om te denken aan afval scheiden, hergebruik, de plastic-soup is nu helemaal een hot item. Ook het gebruik van biologisch katoen ipv gewoon katoen is iets waar je een start mee kan maken.

Dit is waarom Siepdesign, onder andere, heeft gekozen voor biologisch katoen. Maar ook voor de sociale kant: een beter leven voor de katoenboeren en vooral ook om hun kinderen een toekomst te geven.

De kinderdekens en het speelgoed word vervaardigd van biologisch katoen.
Alles wordt met de handgemaakt in eigen atelier, in Utrecht

 

  Speelgoed van biologisch katoen  

 

 

© 2009 - 2022 siepdesign | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel